Spouwmuurisolatie is optimaal profiteren

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor spouwmuurisolatie. Hierdoor kun je fors besparen op je energiekosten. Het is een relatief goedkope klus, die weinig overlast met zich meebrengt. Meestal is het aanbrengen binnen een dag klaar en je hoeft er zelfs niet voor thuis te blijven.

Wat is spouwmuurisolatie?

Vanaf 1920 begon men huizen te bouwen met een dubbele muur. Men metselde een binnen- en een buitenmuur en de ruimte ertussen noem je de spouw. De lucht die zich tussen de muur bevindt zorgt voor isolatie van het huis. In die tijd was dat al een hele verbetering ten opzichte van de eensteensmuur. In het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw ontdekte men dat een huis nog beter geïsoleerd kan worden door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouw. Vanaf dat moment werd dit steeds meer toegepast en vanaf 1989 zijn de spouwmuren van alle nieuw gebouwde huizen voorzien van isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal aanbrengen

Voor het aanbrengen van isolatie in de spouwmuur is de keuze van het materiaal afhankelijk van de breedte van de spouw. Daarom wordt de spouw eerst met een camera onderzocht. Behalve het meten van spouw kijkt men ook of er geen bouwmateriaal in de spouw is achtergebleven en zal dit eventueel verwijderd worden. Daarna boort men op vaste afstanden gaatjes in de voeg van de buitenmuur en hierdoor wordt met een slang het isolatiemateriaal naar binnen gespoten. Als de spouwmuur vol zit, worden de gaatjes weer weggewerkt en klaar is de klus.

Terugverdientijd

Je kunt de investering die je doet voor spouwmuurisolatie gemiddeld in vier jaar terugverdienen. Dit is wel afhankelijk van je wensen en het isolatiemateriaal dat gebruikt is. Je kan ervan uitgaand dat je energiekosten gemiddeld dalen met 30 procent. Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor het isoleren van de spouwmuur.

Comments are closed.